Hur kan du använda Netlify för gratis hosting?

Skapare.se, 2022 miessemánnu 7

Hosting är en av de dyrare upprepande kostnaderna när man bygger en hemsida. När du använder Netlify som värd för din webbplats kan du göra det gratis.

Allt du behöver göra är att registrera dig för ett Netlify-konto genom att ansluta med Github eller Gitlab.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du kan använda Netlify för hosting

Vad är Netlify?

Netlify är en plattform som automatiserar byggandet, distributionen och hanteringen av moderna webbprojekt. Många stora företag såsom Facebook, Google, Unilever och Verizon använder sig av Netlify för sin webbplatser.

En stor fördel med Netlify är att det är gratis i början tills att du når uppemot 50 000 visningar per månad. Det är tillräckligt mycket för att börja generera en stabil inkomst från dina besökare, vilket gör att du direkt kan täcka kostnaden.

Hur använder man Netlify?

Det går snabbt och enkelt att komma igång med Netlify. Du kan registrera dig genom att ansluta till ditt GitHub- eller GitLab-konto. Detta är platser där du kommer att lagra koden för din webbplats

När du har anslutit dig kommer du att bli ombedd att välja ett repository som innehåller koden för din webbplats.

När du har valt ett repository ger Netlify dig en unik underdomän (yourwebsite.netlify.com) som du kan använda för att komma åt din webbplats.

Om du vill använda ett eget domännamn (t.ex. "www . yourname . com") kan du enkelt konfigurera det under dina domäninställningar.

När din webbplats är igång kan du börja göra ändringar i koden och Netlify kommer automatiskt att publicera ändringarna åt dig. Netlify innebär alltså att du bygger din hemsida helt själv med hjälp av kod.

Fördelar och nackdelar med Netlify

Det finns många fördelar med att använda Netlify, bland annat:

  • • Gratis webbhotell för din webbplats
  • • Lätt att använda
  • • Automatiska uppdateringar

Detta gör att du snabbt kan komma igång med ditt webbprojekt, utan att spendera mycket pengar eller tid för att inrätta ett webbhotell.

Det finns dock också vissa nackdelar, t.ex:

  • • Du måste ha ett GitHub- eller GitLab-konto
  • • Inget e-postvärd
  • • Svårt för den som saknar programmeringskunskaper

Alternativ till dig som inte kan programmering

Om du inte har några tidigare kunskaper inom programmering kommer det bli jobbigt för att lära dig hur du använder Netlify. Om du vill bygga en webbplats eller blogg utan kodning rekommenderar vi att du använder WordPress eller Ghost istället.

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som gör att du kan skapa en webbplats utan att behöva skriva någon kod. Det är gratis och lätt att använda, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som inte är känner till kodning.

Ghost är ett annat populärt CMS som liknar WordPress. Det är också gratis och lätt att använda, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som vill bygga en webbplats utan att lära sig koda.

Ghost vs. Wordpress

Att jämföra Ghost och Wordpress är som att jämföra äpplen med apelsiner. Båda är CMS-plattformar som gör det möjligt att skapa en webbplats utan att skriva någon kod, men de har olika funktioner och målgrupper.

Om du letar efter ett enkelt sätt att bygga en webbplats eller är van med att använda Wordpress rekommenderar vi att du använder det. Om du letar efter en plattform som är mer anpassningsbar, modern och erbjuder fler funktioner rekommenderar vi att du använder Ghost.

Ghost är mer modernt och otroligt mycket snabbare jämfört med Wordpress. Dessutom är det bättre anpassat för SEO, vilket gör att de största publikationerna väljer att använda sig av det.

Några exempel på företag som använder sig av Ghost är Doulingo, Buffer, Unsplash, OpenAI, Revolut med flera.

Sammanfattning

Netlify är ett bra alternativ till dig som vill ha gratis hosting för sin webbplats. Netlify har flera bra funktioner och är väldigt smidigt att använda.

Nackdelen med Netlify är däremot att du behöver vara lite mer teknisk och gärna kunna programmering eftersom du kommer behöva bygga din webbplats själv.

För dig som inte kan programmering är det bättre att använda WordPress eller Ghost. Båda dessa plattformar är mycket användarvänliga och kräver inga kunskaper om kodning. WordPress är äldre och mer utbredd, medan Ghost är modernare och har bättre funktioner.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var till hjälp!


Hej kära läsare! ✨

Välkommen till Skapare.se! Vi hjälper dig att ta ditt skapande och digitala innehåll till nästa nivå.


Vårt fokus

Målet med denna sidan är att inspirera fler svenskar till att börja skapa innehåll på webben. Det finns många fördelar med att börja bygga upp sitt egna digitala varumärke, oavsett om du vill skapa en youtubekanal, blogg eller något annat.

Jag som driver sidan heter Lucas och har ett stort intresse för teknik och personlig utveckling. Min bakgrund är inom datateknik, men ekonomi och entreprenörskap har alltid varit något jag brunnit för.