Vad är SEO? Hur du syns på Google (2022)

Skapare.se, 2022 cuoŋománnu 29

Undrar du hur du får din webbplats att synas på Google? Det kallas sökmotoroptimering vilket förkortas som SEO.

I den här artikeln förklarar vi vad SEO är och hur du kan förbättra din webbplats placering på Google under 2022.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering är processen att optimera en webbplats för Googles sökalgoritm. Målet med SEO är att göra din webbplats mer synlig i sökresultaten, så att människor lätt kan hitta och använda din webbplats.

I takt med att konkurrensen ökar och fler sidor skapas på internet, blir det svårare att synas på Google. Men med SEO kan du öka din webbplats placering och nå ut till fler potentiella kunder. SEO handlar om att optimera innehållet på din webbplats, så att Google förstår din webbplats.

Om ditt innehåll inte är optimerat för sökmotorer kan du riskera att tappa placeringar och synlighet på Google. Därför är det viktigt att ha koll på hur Googles algoritm är uppbyggd och vad du kan göra för att anpassa din webbplats.

Skillnaden mellan "off page" och "on page" SEO

Ibland delar man in SEO i två olika delar, "off page" och "on page" SEO. Off page SEO handlar om externa faktorer, såsom kopplingar från andra webbplatser med hjälp av länkar.

Medan on page SEO handlar om allt innehåll på din egen webbplats, såsom texter, bilder och hur du kopplar samman ditt innehåll med hjälp av länkar. Om du vill hjälpa Google att förstå vad din webbplats handlar om behöver du optimera ditt innehåll på ett bra sätt.

Vad är en sökmotor?

En sökmotor är en programvara som hjälper dig att hitta information på internet. Sökmotorer använder algoritmer för att indexera och rangordna webbsidor, så att sökare enklare kan hitta det de letar efter.

Den mest kända och använda sökmotorn är Google. Andra exempel på sökmotorer är Yahoo, Bing och DuckDuckGo.

Det finns flera nyckelfaktorer som avgör hur väl en webbplats rankas på Google och andra sökmotorer. Faktorer som påverkar är kvaliteten på innehållet på webbplatsen, antalet och relevansen av bakåtlänkar till webbplatsen och tekniska faktorer som webbplatsens hastighet och webbplatsens lyhördhet.

Hur du förbättrar din webbplats SEO?

Det finns ett antal saker du kan göra för att förbättra din webbplats SEO. För att förbättra sin SEO och locka fler besökare behöva man skriva bra innehåll, ha hög prestanda på sin webbplats och använda relevanta nyckelord. Här är några av de viktigaste sakerna du bör tänka på:

1. Förbättra kvaliteten på ditt innehåll

Se till att ditt innehåll är välskrivet, korrekt och relevant för din målgrupp. Det är också viktigt att skriva unika beskrivningar och rubriker för ditt innehåll.

Använd gärna bilder, videos, listor och tabeller för att göra ditt innehåll mer lättläst och intressant för dina besökare.

2. Skaffa fler bakåtlänkar till din webbplats

En bakåtlänk eller backlink som det heter på engelska är en länk från en annan webbplats som leder till din egen webbplats.

Om du har mycket länkar som pekar till din webbplats visar det till Google att din webbplats är intressant och värd att lyfta upp på den första sökresultatssidan. Dock gäller det att dessa länkar har ha en hög relevans för din webbplats.

Därför är det bra att skapa innehåll som andra webbplatser vill länka till. Att skriva gästbloggsposter kan hjälpa dig ibland, men det bästa är att försöka skriva innehåll som folk faktiskt vill länka till.

3. Gör ditt innehåll lätt att dela

Försök göra det enkelt för människor att dela ditt innehåll på sociala medier, så som Facebook, Twitter och LinkedIn. Om folk börjar dela ditt innehåll ledar det till fler besökare, och potentiellt till fler bakåtlänkar.

Om din sida även får många besökare visar det till Google att din sida är intressant och relevant.

4. Förbättra webbplatsens hastighet

Försök göra din webbplats så snabb som möjligt. En långsam webbplats är inte bara irriterande för besökare, det kan också påverka din placering i sökresultaten.

Ett av de vanligaste sätten att förbättra hastigheten på din webbplats är att se till att dina bilder är optimerade. Se till att du inte laddar upp för stora bilder som tar lång tid att ladda ner.

5. Se till att din webbplats är responsiv

En responsiv webbplats är en som fungerar bra på alla enheter, så som mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. Detta är viktigt eftersom Google rankar högre de webbplatser som fungerar bra på alla enheter.

Om din webbplats exempelvis inte fungerar bra på mobil kommer dina läsare snabbt att lämna din sida och gå till en annan webbplats. Det visar även till Google att din webbplats inte är värd att rankas högre.

6. Förbättra din webbplats struktur

En bra webbplats struktur gör det lättare för Google att indexera och crawla din webbplats, vilket i sin tur kan leda till bättre placeringar i sökresultaten.

Om du har en blogg är det viktigt att du länkar till andra relevanta inlägg i dina blogginlägg. Detta gör det lättare för Google att hitta och indexera alla dina andra sidor.

7. Använd relevanta och unika nyckelord

Använd relevanta och unika nyckelord på din webbplats. Detta är viktigt eftersom nyckelorden påverkar din webbplats placeringar i sökresultaten.

Du ska försöka sikta in dig på de nyckelorden som är relevanta för din webbplats och på så sätt nå ut till rätt målgrupp. Tänk även på att välja nyckelord som har mycket söktrafik.

SEO är processen att optimera en webbplats för att göra den mer synlig i sökresultaten och locka fler besökare. Det finns mycket som du kan göra för att förbättra din webbplats men det som är viktigast är att du har bra och unikt innehåll och en snabb och responsiv sida.


Hej kära läsare! ✨

Välkommen till Skapare.se! Vi hjälper dig att ta ditt skapande och digitala innehåll till nästa nivå.


Vårt fokus

Målet med denna sidan är att inspirera fler svenskar till att börja skapa innehåll på webben. Det finns många fördelar med att börja bygga upp sitt egna digitala varumärke, oavsett om du vill skapa en youtubekanal, blogg eller något annat.

Jag som driver sidan heter Lucas och har ett stort intresse för teknik och personlig utveckling. Min bakgrund är inom datateknik, men ekonomi och entreprenörskap har alltid varit något jag brunnit för.