Shopify eller Woocommerce? Vad är bäst för din webbutik?

Skapare.se, 2022 cuoŋománnu 29

När du är redo att öppna en nätbutik måste du bestämma vilken plattform du ska använda. Shopify och Woocommerce är två av de mest populära valen. Båda har sina styrkor och svagheter, och man bör välja den som passar bäst för sina behov.

Shopify eller Woocommerce?

När du öppnar en webbutik finns det ett par olika val du behöver göra. En av dessa val är vilken plattform du vill använda för din butik. De två mest populära alternativen är Shopify och Woocommerce.

Vad är Shopify?

Shopify är en plattform för nätbutiker som är känd för sin användarvänlighet. Den har ett intuitivt gränssnitt och är lätt att använda, även för mindre erfarna användare. Shopify erbjuder också en mängd olika teman, så att du kan skräddarsy din butik till dina egna behov.

För att kunna använda Shopify behöver du väldigt lite kunskaper om teknik. Shopify tar hand om allt det tekniska så att du kan fokusera på din butik.

Det kostar pengar att använda Shopify och det finns tre olika typer av prenumerationer:

  • • 29 dollar per månad: Basic Shopify
  • • 79 dollar per månad: Shopify
  • • 299 dollar per månad: Advanced Shopify
shopify

Om du vill testa Shopify får du testa tjänsten gratis under 14 dagar innan du bestämmer dig för vilket abonnemang som du passar dig bäst. För nystartade webbshoppar kommer Basic Shopify fungera väldigt bra.

Vad är Woocommerce?

Woocommerce är en annan populär webbutiksplattform som liknar Shopify. Woocommerce bygger på Wordpress, vilket gör det enkelt att använda om man redan har erfarenhet från Wordpress.

Woocommerce är gratis att använda, men du måste betala för domänen dit din webbutik ska läggas (normalt sett mellan 100 och 200 kronor per år). Till detta tillkommer hostingkostnader på omkring 150 kronor per månad.

Eftersom Woocommerce bygger på Wordpress kan det vara fördelaktigt att välja det om du redan har en hemsida som är byggt med det. Det är även billigare och ger dig möjlighet att lägga till fler funktioner eller integrera andra tjänster, som fakturering och leverans.

Fördelar och nackdelar med Shopify och Woocommerce

Nedan går vi igenom några av fördelarna och nackdelarna med Shopify och Woocommerce.

Shopify

+Shopify är enkel att använda och snabb att komma igång med. Det tar bara några minuter att registrera ett konto, och du kan börja lägga till produkter i din webbutik direkt.

+Shopify har en stor kommunikativ funktion, så du kan använda den för att marknadsföra dig på sociala medier eller genom reklam. Det finns också hundratals olika mallar och tredjepartsappar som du kan använda.

-Shopify är dyrare än Woocommerce, men det står för alla extra funktioner som kommer med plattformen.

Woocommerce

+Woocommerce är mycket anpassningsbar, så du kan lägga till fler funktioner eller integrera andra tjänster som fakturering och leverans.

+Du har också mer kontroll över din webbutik med Woocommerce, så du kan lägga till eller ta bort produkter och funktioner direkt i systemet.

+Woocommerce bygger på Wordpress, vilket gör det enkelt att integrera med andra tjänster och använda plugins. Om du redan har en Wordpress-sida kan du även lägga till den webbutik smidigt genom att installera Woocommerce.

-Woocommerce tar en stund att installera och konfigurera, så det är lite mer tidskrävande att komma igång med.

woocommerce

Viktiga faktorer att tänka på när du väljer en e-handelsplattform

När du är redo att öppna en webbutik finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Några viktiga faktorer är prestanda, användarvänlighet, pris och design.

Om du saknar tidigare tekniska kunskaper om att bygga hemsidor brukar Shopify vara det bästa valet. Med Shopify kan du snabbare få upp din butik på nätet, och du behöver inte oroa dig för hemsidebygge eller webbutiksdesign.

När du väljer Shopify kommer de sköta det mesta när det gäller din butik, så att att du kan fokusera på viktiga saker som utbud, marknadsföring och kundservice.

Woocommerce är däremot bättre för användare som vill ha mer kontroll över sitt webbutiksprojekt. Det ger dig också större möjligheter till integrations- och tilläggsutveckling, och du kan även få en större kontroll över designen.

Priset brukar också vara en faktor och där är Woocommerce vinnaren vilket är ett system som är gratis att använda och går att koppla ihop med betaltjänsten Stripe.

När du väljer Woocommerce tillkommer däremot andra kostnader såsom hosting av hemsidan, men att använda sig av Woocommerce blir ändå billigare.

Sammanfattning – vilken plattform är bäst för din webbutik?

När du ska starta en webbutik är det viktigt att välja rätt plattform. Shopify och Woocommerce är två av de mest populära valen, och båda har sina fördelar och nackdelar.

Om du är helt nybörjare och vill sätta igång med din webbutik skulle jag rekommendera Shopify. Det är enkel att använda och snabb att komma igång med, och du får mycket god support från Shopify.

Är du däremot en mer erfaren användare och kanske tidigare drivit en egen hemsida med Wordpress kan Woocommerce vara ett bättre val. Woocommerce är billigare, och med det får du samtidigt mer frihet och kontroll.

Vad som passar bäst för dig är däremot något som du själv behöver bestämma, men samtidigt kommer båda att vara bra val. Det går att bygga framgångsrika webbutiker med båda plattformarna.


Hej kära läsare! ✨

Välkommen till Skapare.se! Vi hjälper dig att ta ditt skapande och digitala innehåll till nästa nivå.


Vårt fokus

Målet med denna sidan är att inspirera fler svenskar till att börja skapa innehåll på webben. Det finns många fördelar med att börja bygga upp sitt egna digitala varumärke, oavsett om du vill skapa en youtubekanal, blogg eller något annat.

Jag som driver sidan heter Lucas och har ett stort intresse för teknik och personlig utveckling. Min bakgrund är inom datateknik, men ekonomi och entreprenörskap har alltid varit något jag brunnit för.